Skip to content

Uurnahautaus

Uurnahautaus on hautaustapa, jossa vainajan ruumis tuhkataan ja tuhka sijoitetaan uurnaan. Uurna voidaan sitten haudata maahan, sijoittaa uurnalehtoon, sirotella tuhkat mereen tai omalle maalle. Uurnahautaus on yleistynyt erityisesti kaupunkialueilla ja se tarjoaa joustavuutta hautausprosessissa. 

Uurnahautauksen vaiheet 

1. Tuhkaus: Vainajan ruumis tuhkataan krematoriossa. Tuhkauksessa ruumis poltetaan korkeassa lämpötilassa, ja jäljelle jäänyt tuhka kerätään ja sijoitetaan uurnaan. 

2. Uurnan valmistelu: Tuhka siirretään krematorion antamaan tai omaisten valitsemaan uurnaan. Uurnia on saatavilla monenlaisia ja -tyylisiä, ja ne voivat olla tehty erilaisista materiaaleista kuten puusta, metallista, keraamisesta tai biohajoavista aineista. 

3. Siunaus tai muistotilaisuus: Ennen uurnan hautaamista voidaan järjestää siunaustilaisuus ja/tai muistotilaisuus. Tämä voi tapahtua kirkossa, kappelin tiloissa, krematoriossa tai muualla omaisten valitsemassa paikassa. 

4. Uurnan hautaaminen: Uurna haudataan valittuun paikkaan. Tämä voi olla perinteinen hautapaikka hautausmaalla, uurnalehto tai kolumbaario, joka on erikoisalue tai rakennus, jossa uurnia säilytetään. 

5. Muistomerkin asettaminen: Uurnahaudan paikalle voidaan asettaa muistomerkki tai hautakivi. Tämä toimii muistopaikkana omaisille ja ystäville.